Assalamualaikum wbt
Pengalaman indah seorang isteri dan wanita ialah apabila doktor mengesahkan bahawa dirinya berbadan dua. Proses mengandung, melahirkan merupakan suatu proses yang sangat mendebarkan. Walaubagaimanapun, amanah tersebut sangat-sangat istimewa dan tidak mungkin ditolak.
Keadaan kesihatan wanita semasa mengandung kadangkala tidak dapat dijangka. Penjagaan kesihatan sangat penting dan perlu dijaga sebaiknya kerana melibatkan dua nyawa. Secara umum, ibu perlu mengambil makanan yang seimbang seperti biasa berbentuk karbohidrat, sayur-sayuran, protein dan sebagaianya. Namun terdapat beberapa nutrisi yang penting perlu diambil perhatian kepentingannya semasa tempoh kehamilan.
Folate dan Asid Folik
Folate merupakan sebahagian dari kumpulan Vitamin B. Ia bertindak menghalang kerosakkan "Neural tube", ketidak normalan otak dan saraf tunjang bayi, Kekurangan Folate semasa tempoh kehamilan juga menngkatkan risiko kelahiran bayi pramatang dan tidak cukup berat. Asid folik pula merupakan Folate sintetik yang boleh didapati daripada makanan tambahan atau makanan yang diperkaya dengan nutrisi Folate.
Bagi ibu hamil dan individu yang merancang untuk hamil, sekurang-kurangya 800 micrograms folate atau asid folik diperlukan.Sebahagian sumber folate dan asid folik boleh didapati daripada sayuran hijau, buah-buahan citrus dan kekacang.
Contoh makanan yang kaya dengan Folate/ Asid Folik
MAKANA SAIZ HIDANGAN KANDUNGAN ASID FOLIK bijirin 3/4 cawan (15 to 45 grams) 100 peratus diperkaya sedia-utk-dimakan 100 to 700 micrograms — pilih bijirin sekurang-kurangya 400 micrograms Bayam 1/2 cawan (90 grams) bayam direbus 131 micrograms Kekacang 1/2 cawan(88 grams) direbus 90 micrograms Asparagus 4 boiled spears (60 grams) 89 micrograms Kacang Tanah 1 ounce (28 grams) dipanggang 41 micrograms Oranges 1 orange (159 grams) 48 micrograms
Sumber rujukan:USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23
Kalsium
Kalsium diperlukan oleh ibu dan janin untuk kekuatan serta pembinaan tulang dan gigi. Selain itu juga, kalsium diperlukan bagi membantu sistem peredaran darah, otot dan saraf berjalan normal.
Ibu hamil perlu mengambil 1000mg kalsium sehari. Berbanding orang dewasa, bagi ibu yang hamil di usia remaja, jumlah kalsium yang diperlukan lebih banyak iaitu sebanyak 1300mg kalsium sehari. Sumber kalsium boleh banyak didapati dari produk tenusu, jus buah serta bijirin yang dipekaya dengan kalsium.
Sumber makanan Saiz hidangan Kandungan Kalsium Jus buah 8 ounces (237 milliliters) jus oren yang diperkaya kalsium 500 milligrams Susu 1 cawan (237 milliliters) susu skim 299 milligrams Yogurt 6 ounces (170 grams) yogurt rendah lemak 258 milligrams Cheese 1 ounce (28 grams) sebahagian cheese mozarella 222 milligrams Salmon 3 ounces (85 grams) pink salmon berserta tulang 181 milligrams Bayam 1/2 cawan (90 grams) bayam rebus 122 milligrams Bijirin 1 cup (20 to 60 grams) bijirin yang diperkaya kalsium 3 to 1,000 milligrams
Sumber rujukan:USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23
Vitamin D
Vitamin D diperlukan untuk membina tulang dan gigi bayi. Sebanyak 600IU Vitamin D diperlukan bagi menampung keperluan tubuh seharian.Sumber Vitamin D terbaik daripada cahaya matahari pagi. Selain itu, Vitamin D dapat diperolehi daripada ikan seperti salmon dan tuna. Susu yang diperkaya dengan Vitamin D dan jus oren juga sebahagian dari makanan yang dapat membekalkan vitamin D untuk ibu hamil.
Vitamin D diperlukan untuk membina tulang dan gigi bayi. Sebanyak 600IU Vitamin D diperlukan bagi menampung keperluan tubuh seharian.Sumber Vitamin D terbaik daripada cahaya matahari pagi. Selain itu, Vitamin D dapat diperolehi daripada ikan seperti salmon dan tuna. Susu yang diperkaya dengan Vitamin D dan jus oren juga sebahagian dari makanan yang dapat membekalkan vitamin D untuk ibu hamil.
Sumber Makanan | Saiz Hidangan | Kandungan Vitamin D |
---|---|---|
ikan | 3 ounces (85 grams) Salmon yang dimasak | 447 IU |
Jus | 8 ounces (237 milliliters) Jus oren yang diperkaya dengan vitamin D | 137 IU |
Susu | 1 cawan (237 milliliters) Susu Skim | 115 IU |
Asparagus | 4 batang Asparagus rebus (60 grams) | 89 micrograms |
Telur | 1 lbiji telur yang direbus (50 grams) | 44 IU |
Source: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23
No comments:
Post a Comment